.
Dyson este una dintre companiile cu o istorie relativ scurta si cu o ascensiune fulminanta printre cele care produc si comercializeaza aspiratoare. A fost infiintata in Marea Britanie in 1987, de catre James Dyson, cel care a inventat primul aspirator fara sac si ulterior a facut numeroase inventii care au legatura cu el. Problema lui era ca aproape nimeni nu vroia sa ii cumpere brevetele astfel ca intr-o oarecare masura acest lucru l-a impins sa isi faca propria companie. Aceasta produce in momentul de fata si alte produse de uz casnic insa aspiratoarele sunt cele mai cunoscute.
Teoretic, Dyson comercializeaza patru tipuri de aspiratoare insa in realitate ele sunt trei pentru ca aspiratoarele fara fir pot fi transformate lejer intr-unele portabile. In principiu aspiratoarele fara fir sunt echivalentele celor verticale, iar cele portabile sunt echivalentul celor de mana. Ele se pot transforma dintr-un tip intr-altul prin montarea sau demontarea telescopului. Un alt tip de aspiratoare Dyson sunt cele cu cilindru care sunt de fapt echivalentul aspiratoarelor clasice, cu furtun. Dyson a inceput de curand sa produca si roboti de aspirare insa nu putem vorbi inca de o gama larga de produse.
Toate patru categoriile se disting pe piata avand tehnologii si un design unic. Spre exemplu aspiratoarele Dyson cu cilindru nu folosesc saci de praf ci doar o cuva speciala care se poate goli foarte usor prin apasarea unui buton de evacuare pe care nu cred ca il gasim la alte aspiratoare.
Acestea se remarca si prin faptul ca fata de alte aspiratoare similare nu genereaza costuri suplimentare prin cumpararea unor filtre sau a sacilor. Aspiratoarele au filtre insa acestea sunt lavabile si rezista foarte mult timp. Cel putin in primii zece ani nu veti plati pentru folosirea aspiratorului decat energia electrica.
Aspiratoarele Dyson fara fir sau portabile, la fel ca si cele ciclonice, nu ne obliga sa cumparam consumabile. Nici acestea nu au saci, iar filtrele se spala si pot fi folosite ani de zile. Diferenta dintre cele doua tipuri este aceea ca cele din urma sunt mai usoare si au cuva de depozitat praful mai mica. De asemenea, acestea nu se conecteaza la priza si folosesc doar tehnologii patentate.
Dupa cum spuneam firma are in spate un inventator care a inovat mult aspiratoarele, iar inventiile pe care le-a creat a incercat sa le perfectioneze tot timpul angajand unii dintre cei mai bun ingineri. Spre exemplu, pentru ca Dyson a inventat aspiratorul fara sac, nici un aspirator produs de firma nu are saci insa fata de alte aspiratoare de acest tip vine periodic cu noutati.
Datorita tehnologiilor integrate pe aspiratoarele ciclonice aerul evacuat este mult mai curat decat cel pe care il respiram astfel incat produsele Dyson sunt indicate persoanelor alergice. Tehnologia ciclonica Dyson este patentata. Chiar daca o intalnim si la alte marci, britanicii sustin ca nici una nu este comparabila cu a lor.
In total, aspiratoarele Dyson au peste 1900 de tehnologii patentate astfel incat va fi imposibil sa le enumeram pe toate aici. Ne vom opri doar la unele dintre ele care ni se par reprezentative si vom vorbi putin de ele.
Dyson Radion Cyclon este o tehnologie de baza pe aspiratoare. Fata de alte tehnologii ciclonice aceasta aspira mai multa murdarie. Fluxul de aer este remodelat si ofera o putere maxima de aspirare, mentinand permanent presiunea aerului. Parul de animale, particulele mari de mizerie sau praful sunt aspirate la fel de usor.
Tehnologia 2-Tier Radial are 15 cicloni pe doua nivele si actioneaza in paralel pentru a creste nivelul de aer aspirat captand si cele mai fine particule de praf. O intalnim de regula la aspiratoarele Dyson fara fir. Radix Cyclone este o alta tehnologie importanta bazata pe cicloni. Rolul ei este acela de a capta murdaria si particulele de praf in interiorul cuvei pentru a nu se imprastia prin locuinta.
Tehnologia Ball o gasim doar pe aspiratoarele ciclonice Dyson. Aceasta face ca aspiratoarele sa se roteasca pe loc, devenind mult mai usor de controlat, fara a zgaria suprafatele si fara a lasa urme. Motorul este atasat in interiorul bilei prin materiale care diminueaza zgomotul, iar caile de evacuare a aerului sunt mai putin zgomotoase.
Numeroasele tehnologii patentate pot fi un motiv suficient de puternic pentru a alege aspiratoarele Dyson. Compania este una dintre cele care incearca sa inoveze tot timpul si ne uimeste in mod repetat de cativa ani. Nu trebuie uitat ca Dyson a inventat aspiratorul fara sac si tehnologia ciclonica. De asemenea a introdus primele aspiratoare fara fir din Marea Britanie.
Odata cumparat, un aspirator Dyson nu genereaza costuri suplimentare. Nu veti mai scoate din buzunar bani pentru consumabile sau raparatii cativa ani buni pentru ca nu aveti nevoie de saci, iar filtrele sunt lavabile si rezistente. De asemenea, acestea vin la pachet cu toate accesoriile necesare. Exista posibilitatea sa cumparati si alte accesorii decat cele primite in pachetul standard insa calitatea aspirarii nu este afectata de lipsa acestora.
Aspiratoarele Dyson nu consuma foarte multa electricitata. Majoritatea produselor fac parte din clasa energetica A. De asemenea sunt foarte rezistente in timp, fiind facute din policarbonat ABS, un material folosit de regula la fabricarea scuturilor fortelor de ordine si la castile de protectie.
Perioada de garantie este mult mai mare decat la celelalte aspiratoare. Dyson ofera de regula o garantie de cinci ani si exista numeroase service-uri in Romania la care puteti duce produsele pentru a fi reparate. Compania sustine ca cel putin in primii 10 ani de folosire aspiratoarele nu vor avea nevoie de reparatii daca se respecta manualul de utilizare.
Un motiv aparte pentru a folosi aspiratoarele Dyson este desing-ul acestora, unic pe piata. Unele dintre aspiratoare par a fi din filmele SF datorita ciclonilor numerosi, asezati la vedere. Compania britanica nu s-a rezumat doar la aspect ci a incercat sa il combine cu manevrabilitatea, care este una ridicata. De mentionat ca nu e nevoie sa cumparati doua aspiratoare, unul vertical si unul de mana, pentru ca puteti transforma un aspirator Dyson fara fir in oricare dintre cele doua tipuri de aspiratoare amintite anterior.
Auzisem de ceva vreme de minunatele aspiratoare Dyson, insa pana acum nu am avut ocazia sa testez unul. Inainte aveam unul cu sac de la alt brand si pot spune ca spiratoarele cu sac sunt o adevarata provocare si in plus, tin si mai mult praf in comparatie cu cele fara sca.
Am luat Dyson DC62 AnimalPro la un pret destul de bun, era redus. In primul rand m-a uimit puterea de aspirare a acestuia, daca evti covoare sau mocheta in casa, cred ca este cea mai buna solutie ca aspectul acestora sa fie unul nou si in permanenta curate. Este genial si pentru cei care au animale de companiei, eu pot spune ca nu mai exista nciiun fel de fir de par prin casa de cand il am.
Functioneaza pe baza de acumulator, intr-adevar, nu il poti folosi la fel ca pe unul conectat la priza, dar o jumatate de ora cred ca este suficient sa-ti cureti casa. Este foarte usor de manevrat, ajunge in locurile greu accesibile din camera si in plus are perie electrica.
Are accesorii pentru diferite suprafete, asa ca daca o sa cumparati un astfel de aspirator, eu am citit inainte manualul de instructiuni pentru a nu afecta suprafetele, asa cum am facut in trecut. Un aspirator care mi-a depasit asteptarile.